Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα στον σύγχρονο ναυτικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύσσουν και να ενσωματώνουν προηγμένα συστήματα ΤΝ για να ενισχύσουν τις ναυτικές τους ικανότητες. Ακολουθούν παραδείγματα από τις ΗΠΑ:
🇺🇸 Ηνωμένες Πολιτείες
- USS Fitzgerald (DDG-62)(*): Το 2025, η USS Fitzgerald έγινε το πρώτο πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εξοπλίστηκε με το σύστημα ΤΝ Enterprise Remote Monitoring Version 4 (ERM v4). Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για την ανάλυση πάνω από 10.000 δεδομένων αισθητήρων ανά δευτερόλεπτο, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο μηχανικά, ηλεκτρικά και δομικά συστήματα του πλοίου.
- Sea Hunter: Ένα αυτόνομο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ACTUV της DARPA. Σχεδιασμένο για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και ανίχνευση ναρκών, το Sea Hunter χρησιμοποιεί αισθητήρες και αλγορίθμους ΤΝ για να περιπολεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
- Joint All-Domain Command and Control (JADC2): Μια στρατηγική πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που συνδέει αισθητήρες από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων σε ένα ενιαίο δίκτυο, ενισχύοντας τη συνεργασία και τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο μέσω ΤΝ.
(*) Το αντιτορπιλικό USS Fitzgerald (DDG-62) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έγινε το πρώτο πολεμικό πλοίο που ανέπτυξε το Enterprise Remote Monitoring Version 4 (ERM v4), ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) σχεδιασμένο για να προβλέπει προβλήματα συντήρησης και να βελτιώνει την ετοιμότητα του στόλου. Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Fathom5 με έδρα το Όστιν, βοηθά τα πληρώματα να εντοπίζουν βλάβες εξοπλισμού πριν συμβούν, μειώνοντας τους χρόνους συντήρησης και διατηρώντας περισσότερα πλοία σε ετοιμότητα για αποστολή.
Το σύστημα αναμένεται να αυξήσει την ετοιμότητα μάχης του Ναυτικού, διασφαλίζοντας ότι περισσότερα πλοία είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα για ανάπτυξη σε περίπτωση σύγκρουσης όποιας κλίμακας. Το σύστημα αναλύει 10.000 μετρήσεις αισθητήρων ανά δευτερόλεπτο από το κύτος, τα μηχανικά και τα ηλεκτρικά συστήματα (HME) του πλοίου. Η Τ.Ν. στη συνέχεια κάνει συστάσεις συντήρησης, οι οποίες ενσωματώνονται απευθείας στο σύστημα σχεδιασμού συντήρησης του πλοίου. Οι συστάσεις AI του ERM v4 επαληθεύονται από τους αρμόδιους επιτελείς συντήρησης του πλοίου πριν εφαρμοστούν.
Η ανατροφοδότηση από τους χειριστές του πληρώματος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τη βελτίωση των αλγορίθμων του συστήματος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενημερώνεται τέσσερις φορές το χρόνο, ακολουθώντας ένα μοντέλο συνεχούς μάθησης όπου τα δεδομένα συλλέγονται, αναλύονται και αναδιατάσσονται σε γρήγορους κύκλους.
Προς το παρόν, το ERM v4 επικεντρώνεται στη μηχανική συντήρηση, αλλά σύντομα θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί σε συστήματα μάχης, αν και αυτή θα ήταν μια πιο περίπλοκη διαδικασία.
Το Ναυτικό των ΗΠΑ ελπίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο θα βοηθήσει στην ανίχνευση βλαβών εξαρτημάτων, αλλά και θα βελτιώσει την τεχνικο – εφοδιαστική υποστήριξη, τοποθετώντας τα αναγκαία ανταλλακτικά και εξαρτήματα στις σωστές ποσότητες στους φόρτους πλοίου αλλά και βάσης χάρις στα συγκεντρωθέντα δεδομένα πρόβλεψης.