Κύριε διευθυντά
Τον περασμένο ∆εκέμβριο δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σπουδαίο κείμενο, το «Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης». Πρόκειται για την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που δημιουργήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα έντεκα μέλη της επιτροπής είναι Έλληνες καθηγητές και ερευνητές, με πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο ∆ασκαλάκη, καθηγητή στο ΜΙΤ.
Η εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης θα καταστήσει τη χώρα μας μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Θα απαιτήσει όμως πολυετή συστηματική προσπάθεια και επομένως θα χρειαστεί πολιτική στήριξη από όλα τα κόμματα της Βουλής. Για αυτό, προτείνω την παρουσίαση της έκθεσης από μέλη της επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς και την αναγνώριση της ουσιαστικής προσφοράς κάθε μέλους της επιτροπής.
Στην έκθεση υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για τη δημιουργία δύο νέων δομών:
- «Την εισαγωγή μιας νέας θέσης ευθύνης, αυτής του επικεφαλής Στρατηγικής Τ.Ν., με έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό, την εποπτεία και την ευθύνη για τον συντονισμό της κυβερνητικής δράσης στον τομέα της Τ.Ν., η οποία θα αποτελεί μέρος της Προεδρίας της Κυβέρνησης».
- «Την ίδρυση Υπηρεσίας ∆εδομένων και Τ.Ν. (ίσως στο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης) με ευθύνη για την επιμέλεια και δι-ακυβέρνηση των δεδομένων, τη δημιουργία ελεγχόμενων δοκιμών δεδομένων και την εφαρμογή λύσεων Τ.Ν.».
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο επικεφαλής Στρατηγικής Τ.Ν., θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα δομή με ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και στις εφαρμογές της, σε προτεινόμενους στην έκθεση τομείς, όπως: Υγεία, Άμυνα, Πολιτική Προστασία και Κλιματική Κρίση, Πολιτισμός, Σύστημα ∆ικαιοσύνης, Υπηρεσίες Εσόδων, ∆ιαχείριση και Αποδοτικότητα της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης, Έξυπνες πόλεις.
Όμως, αυτό ακριβώς το έργο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επομένως ο επικεφαλής Στρατηγικής Τ.Ν. είναι, de facto, ο υπουργός Δ. Παπαστεργίου. Μάλιστα, στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του υπουργείου, ήδη αναφέρονται έργα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), που εποπτεύεται από το υπουργείο, έχει μεγάλη εμπειρία σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ενώ περιλαμβάνει στους στόχους του:
- Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη και
- Παροχή εθνικών υποδομών με 6 κέντρα δεδομένων.
Υπάρχει επίσης η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης, με πολυετή πείρα στη διαμόρφωση Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ). Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της, «Για τη διαμόρφωση της ΕΣΕΤΑΚ, η ΓΓΕΚ προβαίνει σε ευρεία διαβούλευση και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, του επιχειρηματικού τομέα, καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων».
Επομένως, από τα προεκτεθέντα συνάγεται σαφώς ότι η δημιουργία δύο νέων, παράλληλων δομών δεν είναι απαραίτητη για την επιτυχία του σχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη.
Λευτέρης Σπίθας 13.03.20250
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ