Τεχνητή νοημοσύνη, made in Greece

Ποιες προκλήσεις φέρνει η ραγδαία εξάπλωσή της; Θα κλέψουν τα ρομπότ τις θέσεις εργασίας μας; Πώς μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει μερίδιο από την παγκόσμια αγορά ΤΝ; Ζητήσαμε την άποψη έξι ειδικών επιστημόνων και επιχειρηματιών.

(Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης)


«Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης θέσεων εργασίας»

Φώτης Δημέας, συνιδρυτής και CEO της Progressive Robotics

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την τεχνητή νοημοσύνη;

Η επιλογή μου να εισέλθω στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, και ιδιαίτερα της ρομποτικής, ήταν αποτέλεσμα ενός προσωπικού οράματος. Από μικρή ηλικία με γοήτευε η σκέψη ότι τα ρομπότ κάποια μέρα θα μπορούν να αποκτήσουν δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων, όμοιες με του ανθρώπου. Στην Progressive Robotics πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά ένα εργαλείο που μπορεί να μεταμορφώσει θετικά την κοινωνία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε λύσεις που κάνουν τη δουλειά των ανθρώπων σε γραμμές παραγωγής και σε αποθήκες απλούστερη, σώζοντας θέσεις εργασίας.

Μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει μερίδιο από την παγκόσμια αγορά ΤΝ;

Απολύτως! Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και μια νέα γενιά προγραμματιστών με παγκόσμια προοπτική. Το πλεονέκτημά μας είναι η δημιουργικότητα και η καινοτόμος σκέψη που χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Ύστερα από δέκα χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο, διαπίστωσα όμως ότι δεν αρκεί μόνο η έρευνα. Χρειάζεται μια στροφή προς την επιχειρηματική σκέψη, ώστε η τεχνογνωσία που παράγεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, λύνοντας πραγματικά προβλήματα.

Τι προκλήσεις επιφέρει η ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης;

Στον τομέα των γραμμών παραγωγής και της εφοδιαστική αλυσίδας, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει νέες δυνατότητες αντίληψης και επίλυσης προβλημάτων. Τα ρομπότ θα μπορούν πλέον να αυτοματοποιήσουν βαριές και ανιαρές εργασίες που μέχρι τώρα γίνονταν χειρωνακτικά, γιατί απλώς οι ρομποτικές λύσεις που υπήρχαν δεν προσέφεραν την απαραίτητη ευελιξία ή ταχύτητα. Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι τομείς παγκοσμίως είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, γιατί απλώς κανείς δεν θέλει να κάνει τέτοιες εργασίες. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης θέσεων εργασίας, αλλά προστασίας των θέσεων μέσω της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και ακούγεται αντιφατικό, έχουμε παρατηρήσει ότι οι νέες ρομποτικές τεχνολογίες κάνουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, βοηθώντας στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Η Progressive Robotics είναι μια startup με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που αναπτύσσει λογισμικό με μηχανική μάθηση για να κάνει τους ρομποτικούς βραχίονες πιο ευέλικτους και εύκολους στον χειρισμό. Με εγκαταστάσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, βοηθά γραμμές παραγωγής και εφοδιαστικές αλυσίδες να λύσουν το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσα από εφαρμογές στοίβαξης προϊόντων.

«Παραμένουμε καταναλωτές αντί για παραγωγοί»

Δημήτριος Κώττας, CEO της Delian Alliance Industries

Πώς βλέπετε το μέλλον της ΤΝ στην Ελλάδα;

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, όπως και κάθε τεχνολογική επανάσταση, για να καλύψει τεχνολογικά κενά σε κρίσιμες αγορές και βιομηχανίες όπου η πρόοδος ήταν περιορισμένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως η βιομηχανική παραγωγή μεγάλης κλίμακας, η εφαρμογή της ΤΝ μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Καθώς η Ελλάδα δεν είχε ποτέ το βιομηχανικό πλεονέκτημα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καλύψει αυτά τα κενά. Η ανάπτυξη λύσεων αυτονομίας σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος για τη χώρα.

Ποιες τεχνολογίες βασισμένες στην ΤΝ θα δούμε στο μέλλον;

Στον τομέα της άμυνας, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει τη δραστική βελτίωση της αναλογίας ανθρώπου – μηχανής, ενισχύοντας την ικανότητα ανάλυσης και ελέγχου δεδομένων. Σήμερα, κατά μέσο όρο, ένας ανθρώπινος χειριστής ή αναλυτής αντιστοιχεί σε έναν αισθητήρα, είτε πρόκειται για κάμερα είτε για δορυφόρο ή ραντάρ. Στο μέλλον, η ΤΝ θα επιτρέψει σε έναν αμυντικό αναλυτή, για παράδειγμα, να διαχειρίζεται στόλους από δεκάδες αισθητήρες, αυξάνοντας κατακόρυφα την αποδοτικότητα. Παρόμοια εξέλιξη θα δούμε και στα μη επανδρωμένα οχήματα και στα οπλικά συστήματα, όπου η σημερινή ανάγκη για δύο ή τρεις χειριστές ανά μονάδα θα αντιστραφεί, επιτρέποντας σε έναν χειριστή να ελέγχει πολλαπλά αεροσκάφη, πλοία ή πυραύλους. Παρότι η τεχνολογία θα μειώσει την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση, ο άνθρωπος θα παραμείνει πάντα στην εξίσωση, τόσο για ηθικούς όσο και για πρακτικούς λόγους, καθώς δεν είναι ακόμη τεχνολογικά εφικτό να αφαιρεθεί πλήρως από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό που θα αλλάξει ουσιαστικά είναι η αναλογία ανθρώπου – μηχανής, αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική της σύγχρονης άμυνας.

Κι όμως, η AI λέει ψέματα. Κάποιες φορές επίτηδες.

Τελικά, είναι πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο;

Ο κίνδυνος η τεχνητή νοημοσύνη να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο δεν διαφέρει από τον κίνδυνο που έχει κάθε τεχνολογία όταν πέσει σε λάθος χέρια. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν λόγο στον καθορισμό των ηθικών ορίων της, καθώς παραμένουμε κυρίως καταναλωτές αντί για παραγωγοί. Η ανάπτυξη και ο έλεγχος αυτών των τεχνολογιών βρίσκονται στα χέρια χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αφήνοντας την Ευρώπη χωρίς επιρροή στον τρόπο με τον οποίο αυτές διαμορφώνονται και χρησιμοποιούνται. Το κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο η επικινδυνότητα της ΤΝ, αλλά η στρατηγική αδυναμία που προκύπτει από την έλλειψη εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής.
Η Delian Alliance Industries (Delian) είναι μια εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, που ειδικεύεται στα συστήματα επιτήρησης και επίγνωσης κατάστασης που βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Η Delian έχει αναπτύξει ένα αυτόνομο σύστημα επιτήρησης που σαρώνει μια ευρεία γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος, ενώ εκτελεί αυτόνομα εντοπισμό, παρακολούθηση και γεωεντοπισμό στόχων. 

«Το ερώτημα “ρύθμιση ή καινοτομία;” είναι ψευτοδίλημμα»

Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δικηγόρος.

Τι θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο σχετικά με την ΤΝ;

Θα πρέπει να επαναφέρουμε τη συζήτηση για την ΤΝ σε συγκεκριμένα πεδία και πραγματικές διαστάσεις, για να αντιληφθούμε τις ουσιαστικές «ευκαιρίες», τα διλήμματα και τα ζητήματα που τίθενται, αλλά συχνά συσκοτίζονται από την προσέγγιση της ΤΝ ως πανάκειας ή «υπαρξιακής απειλής». Εξετάζοντας κάθε δυνητική χρήση ή επένδυση, θα πρέπει να αναλογιζόμαστε και να προσεγγίζουμε με τρόπο συνεκτικό και ολιστικό τα οφέλη αλλά και τις επιπτώσεις στον τρόπο που εργαζόμαστε, παράγουμε, σκεφτόμαστε, ζούμε. Να συζητάμε τους τρόπους υλοποίησης και τα αναγκαία μέτρα, ώστε η ανάπτυξή της να μην υπονομεύει δικαιώματα, θεμελιακές αξίες, την κοινωνική συνοχή, αλλά και να μην επηρεάζει δυσμενώς ή και να χειραγωγεί την κουλτούρα, την επιστήμη, την πληροφόρηση και εν τέλει τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Ποια είναι η πιο επείγουσα ρύθμιση που πρέπει να θεσπιστεί; 

Κατ’ αρχάς να συμφωνήσουμε ότι το ερώτημα «ρύθμιση ή καινοτομία;» είναι ψευτοδίλημμα. Η υγιής λειτουργία της οικονομίας απαιτεί σαφείς κανόνες. Εφόσον η ΤΝ υποστηρίζει ή και υποκαθιστά ανθρώπινες δραστηριότητες θα πρέπει να ρυθμίζονται ή και να αποτρέπονται χρήσεις που προσβάλλουν δικαιώματα ή έχουν μη επιθυμητές συνέπειες για την κοινωνία ή την οικονομία. Η βασική ρύθμιση, η Πράξη για την ΤΝ, είναι ήδη εδώ. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η οργάνωση της εφαρμογής ενός νομοθετήματος σύνθετου και απαιτητικού. Προέχει και επείγει η εκπόνηση και η υλοποίηση μοντέλων διακυβέρνησης των συστημάτων ΤΝ και ο προσδιορισμός των αρχών που θα υποστηρίζουν και θα επιβλέπουν την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η όποια υιοθέτηση νέων κανόνων θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και με σκοπό να διευκολύνει την υλοποίηση των υφιστάμενων απαιτήσεων και όχι να σωρεύει ρυθμίσεις και νέες υποχρεώσεις.

Μιλήστε στα παιδιά, πριν τους μιλήσει το TikTok

Τι θα αλλάξει στις ζωές μας τα επόμενα πέντε χρόνια εξαιτίας της ΤΝ;

Η ταχύτατη διάδοση τεχνολογιών, όπως το ChatGPT, καταδεικνύουν πως κάθε πρόβλεψη κινδυνεύει να διαψευστεί ή να υπερκεραστεί από την τεχνολογική πραγματικότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές θα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου. Η επίδραση θα είναι ισχυρότερη, καθώς αναμένεται η ανάπτυξη μιας νοημοσύνης πιο έξυπνης σε (σχεδόν) κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών αλλά και των «ήπιων δεξιοτήτων», όπως η δημιουργικότητα. Δεν είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε αυτή την εξέλιξη τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Όσο περισσότερο τα συστήματα αυτά εμπεδώνονται στη ζωή μας, τόσο θα καθίσταται επιτακτικότερο αλλά και δυσκολότερο να διατηρήσουμε τον έλεγχο ως προς τη χρήση τους. 
Στην Ελλάδα, όταν θέλεις να πάρεις μια εμπεριστατωμένη νομική γνώμη για ρυθμιστικά ζητήματα αλγοριθμικής φύσης, λίγοι γνωρίζουν το πεδίο όσο η Λίλιαν Μήτρου. Εδώ και αρκετά χρόνια τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της δικηγόρου και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιστρέφονται σε μεγάλο βαθμό γύρω απ’ τις νομικές προκλήσεις της αυτοματοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, από το 2018 ασχολείται ενδελεχώς με τις επιπτώσεις της ΤΝ στο πεδίο των προσωπικών δεδομένων, είτε ως ερευνήτρια είτε ως μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Επίσης, ασχολείται με την ερμηνεία της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence Act) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα ζητήματα της εφαρμογής της τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Να εστιάσουμε σε πρακτικές λύσεις»

Δημήτρης Γερογιάννης, πρόεδρος του Ομίλου Τεχνητής Νοημοσύνης AI Catalyst, ai&me

Τι θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο σχετικά με την ΤΝ;

Νομίζω ότι θα έπρεπε να συζητάμε πιο πολύ για το πώς θα προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν την ΤΝ και να τη χρησιμοποιήσουν ώστε να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους. Υπάρχει μια αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα μεταξύ των πρώιμων υιοθετών, που ήδη επωφελούνται από την ΤΝ, και εκείνων που μένουν πίσω λόγω έλλειψης πρόσβασης, γνώσης ή πόρων. Πρέπει να εστιάσουμε σε πρακτικές λύσεις, όπως η εκπαίδευση, η παροχή φιλικών προς τον χρήστη εργαλείων και η μείωση του κόστους, ώστε η ΤΝ να γίνει προσιτή σε όλους. Αν δεν γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα, η τεχνολογία θα ενισχύσει τις υπάρχουσες ανισότητες αντί να τις εξαλείψει.

Ποια είναι η πιο επείγουσα ρύθμιση που πρέπει να θεσπιστεί;

Δύσκολη ερώτηση! Γενικά δεν είμαι οπαδός των βαριών ρυθμιστικών πλαισίων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι έχουμε μια ασύδοτη αγορά. Για μένα, η καλύτερη «άμυνα» απέναντι στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κακή χρήση της ΤΝ είναι η παιδεία και η ενημέρωση των πολιτών, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και η αμφισβήτηση – βλέπε fake news. Όσον αφορά το ερώτημά σας, θεωρώ ότι χρειάζεται άμεσα να θεσμοθετηθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία πρόσβασης σε δεδομένα και να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που μπορεί να επιτρέπει την οικονομική αξιοποίηση δεδομένων συνεργατικά. Η τεχνολογία γι’ αυτό υπάρχει και ονομάζεται κατανεμημένο καθολικό (blockchain).

Τι θα αλλάξει στις ζωές μας τα επόμενα πέντε χρόνια εξαιτίας της ΤΝ;

Η ΤΝ θα φέρει επανάσταση στην καθημερινότητά μας: Θα δούμε πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως έξυπνους βοηθούς που προσαρμόζονται στις ανάγκες μας, και αυτοματοποίηση στις ρουτίνες εργασιών, απελευθερώνοντας χρόνο για δημιουργικότητα. Στην εκπαίδευση μπορούμε να έχουμε έναν δάσκαλο για κάθε μαθητή. Στην υγεία, η ΤΝ θα βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία μέσω ανάλυσης δεδομένων. Όμως, θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε σε νέες δεξιότητες και να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή στις εργασιακές δομές.
Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Υπολογιστική Όραση, τον κλάδο της ΤΝ που σχετίζεται με την επεξεργασία εικόνας, συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης ai&me (aiandme.io), η οποία έχει κατασκευάσει μια πλατφόρμα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των εφαρμογών παραγωγικής ΤΝ. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ομίλου AI Catalyst (aicatalyst.gr) και διοργανώνει το ai&beers meetup (meetup.com/ai-and-beers), μια πανελλαδική εκδήλωση για την προώθηση της αξιόπιστης ΤΝ και των σχετικών δεξιοτήτων. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς»

Μιχάλης Κρητικός, γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σώματος Συμβούλων σε θέματα Ηθικής των Νέων Τεχνολογιών

Τι θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο σχετικά με την ΤΝ;

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο για το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η κοινωνία μας για ό,τι έρχεται τεχνολογικά, καθώς τόσο ο ψηφιακός εγγραμματισμός όσο και η συνειδητοποίηση των κινδύνων παραμένουν σε χαμηλό βαθμό. Καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί αρχίζουν να ενσωματώνουν συστήματα ΤΝ στον πυρήνα των λειτουργιών τους και να βασίζουν αρκετά κρίσιμες αποφάσεις τους στο τι είπε ο αλγόριθμος, η ανάγκη σχεδιασμού ισχυρών ρυθμιστικών και τεχνολογικών δικλίδων ανθρώπινης εποπτείας και διαφάνειας μεγαλώνει. Έχουμε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να εκδημοκρατίσουμε τον τρόπο σχεδιασμού και ανάπτυξης της τεχνολογίας και να κοινωνικοποιήσουμε τα οφέλη της κατά τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό.

Ποια είναι η πιο επείγουσα ρύθμιση που πρέπει να θεσπιστεί; 

Η χαρτογράφηση των κινδύνων που ενέχει η πλοήγηση του παιδιού στον ψηφιακό χώρο και, ακόμα πιο σημαντικό, η περιφρούρηση των δικαιωμάτων του θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας υπερεπείγουσας ρύθμισης σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα της εθιστικότητας της οθόνης, του κυβερνοεκφοβισμού και grooming, της δημιουργίας και της κυκλοφορίας υλικού CSAM και deepfakes πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και τολμηρά. 
Τα παιδιά είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αποκαλούμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο αποτελεσματικές και ουσιαστικές θα καταλήξουν να είναι οι όποιες πολιτικές παρεμβάσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς απέναντι σε ένα τόσο κατακλυσμικό φαινόμενο που μπορεί να διαβρώσει ανεπιστρεπτί τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό.

Τι θα αλλάξει στις ζωές μας τα επόμενα πέντε χρόνια εξαιτίας της ΤΝ;

Εξαιτίας της ΤΝ θα δούμε σταδιακά όλο και περισσότερες διαστάσεις της ζωής μας να αυτοματοποιούνται σε ακραίο βαθμό (ο πρώτος αυτόνομος ΑΙ agent είναι ήδη πραγματικότητα) και κυρίως να εισβάλλει καθοριστικά στον χώρο της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας. Σε κάθε περίπτωση, ο τεχνολογικός χρόνος είναι πυκνός και οι μαύροι κύκνοι κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους υπό διάφορες μορφές: είτε με την ανάπτυξη ισχυρών μοντέλων χαμηλού κόστους και ανοιχτού κώδικα (περίπτωση DeepSeek) είτε ενδεχομένως μέσω της σταδιακής σύγκλισης της ΤΝ με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η ΤΝ συνεχίζει να αψηφά γραμμικές προσεγγίσεις και παραδοσιακά foresight μοντέλα, αλλάζοντας οβιδιακά ακόμα και τον ίδιο τον ρου των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εξακολουθώ να πιστεύω, πάντως, ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα συνεχίσει να είναι συνάρτηση των ρυθμιστικών αντανακλαστικών της πολιτείας και της ικανότητάς της να διασφαλίζει την ανθρωποκεντρική της εξέλιξη.
Είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τη θέση του επιστημονικού γραμματέα στο Ευρωπαϊκό Σώμα για την Ηθική της Επιστήμης και των Νέων Τεχνολογιών (European Group on Ethics in Science and New Technologies – EGE) και κατά συνέπεια οι απόψεις του έχουν ένα πρόσθετο, θεσμικό βάρος. Πιο συγκεκριμένα, εργάζεται μαζί με μια ομάδα ειδικών πάνω στην κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών για την «ευθυγράμμιση» του σχεδιασμού της ΤΝ με ηθικές αρχές.


«Όσοι καινοτομούν πραγματικά θα επιβιώσουν»

Αργύρης Χατζητοφής. συνιδρυτής και CEO της Moverse

Γιατί αποφασίσατε να αναπτύξετε τεχνολογία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη; Έπαιξε ρόλο μήπως η επενδυτική φρενίτιδα που επικρατεί παγκοσμίως;

Καμία σχέση με το hype της εποχής! Η ιδρυτική ομάδα της Moverse διαθέτει κατά μέσο όρο σχεδόν δέκα χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αναλύουν δεδομένα εικόνας και βίντεο, δηλαδή από κάμερες, και ειδικότερα δεδομένα που περιλαμβάνουν ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα.
Οπότε η επιλογή μας δεν ήταν τυχαία ούτε ορμώμενη από τη μόδα της τεχνητής νοημοσύνης. Ξέραμε από νωρίς ότι με την εμπειρία μας θα μπορούσαμε να γίνουμε ουσιαστικά επιδραστικοί σε προϊόντα νέας γενιάς. Εστιάσαμε σε ένα πρόβλημα που γνωρίζαμε σε βάθος, και τεχνολογικά αλλά και από πλευράς ανταγωνισμού, και μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει τεχνολογία σαν τη δική σας;

Πολλές! Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τεχνολογίες σαν τη δική μας επιτρέπουν την αντίληψη της ανθρώπινης δραστηριότητας από τις «μηχανές». Υπάρχουν ήδη άπειρες εφαρμογές, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τη ρομποτική και την υγεία. Και έρχονται πολλά περισσότερα, καθώς η έρευνα της τελευταίας δεκαετίας έχει αρχίσει να φτάνει στα χέρια των καταναλωτών και πλέον εξελίσσεται εκθετικά. Πολλά που σήμερα γίνονται χειροκίνητα, θα αυτοματοποιηθούν πλήρως.
Προσωπικά πιστεύω ότι όντως κάποιες αργές, επαναλαμβανόμενες και αρκετά κουραστικές διαδικασίες πρέπει να αυτοματοποιηθούν και οι άνθρωποι να έχουν τον έλεγχο και τις αποφάσεις σε πιο ουσιαστικά ζητήματα και να αναλαμβάνουν τις σημαντικές εργασίες. Εμείς τουλάχιστον αυτό κάνουμε. Απλοποιούμε την καταγραφή κίνησης, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ειδικές στολές, με οποιαδήποτε ένδυση δηλαδή, μειώνοντας τα κόστη και την πολυπλοκότητα, και αυτοματοποιούμε τη δημιουργία 3D animation με γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας ευκολία και ταχύτητα σε πολύ μεγάλα πρότζεκτ και μια πολύ καλή βάση σε πιο απαιτητικά σενάρια.

Ο τεράστιος ανταγωνισμός γύρω από την ΤΝ αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλες τις εταιρείες. Πώς τον διαχειρίζεστε;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, σχεδόν σε όλες τις βιομηχανίες, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι, δεδομένης της ασάφειας για το τι μπορεί να κάνει επιτυχώς και τι όχι σε κάθε τομέα, έχει μπερδέψει το κοινό, το οποίο χρειάζεται χρόνο. Εδώ να τονίσω ότι είναι άλλο να αναπτύσσεις μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και άλλο απλώς να χρησιμοποιείς. Και πόσω μάλλον αν το μεγαλύτερο μέρος της καινοτομίας και της πνευματικής σου ιδιοκτησίας βασίζεται σε μοντέλα τρίτων. Σε αυτό το σημείο λοιπόν πιστεύω ότι όσοι καινοτομούν πραγματικά θα επιβιώσουν, ενώ όσοι απλώς εκμεταλλεύονται το παρόν θολό τοπίο θα μείνουν πίσω. Εμείς αναπτύσσουμε κατοχυρωμένη τεχνολογία και προσφέρουμε προϊόντα έχοντας την πλήρη ευελιξία να τα προσαρμόσουμε και να τα αναπτύξουμε περαιτέρω με βάση τα «θέλω» της αγοράς· έχουμε χτίσει τα πάντα από το μηδέν. Αυτό θεωρώ μας κάνει ξεχωριστούς.

Μανώλης Ανδριωτάκης,   Δέσποινα Κόντη 01.05.2025

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ