Η εξέλιξη της στρατηγικής σκέψης στην Ελλάδα

Η εξέλιξη της στρατηγικής σκέψης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με την Τουρκική Στρατηγική και η επιρροή του Liddell Hart* στις χώρες εκατέρωθεν του Αρχιπελάγους.
Το 1982 αποφοίτησα από την Σχολή Πολέμου Ανωτέρων. Δεν θυμάμαι κανένα καθηγητή – εισηγητή να αναφέρεται στον B.H.L.H.. Τον ανακάλυψα μόνος μου μέσα από την αναδίφηση βιβλίων ετοιμάζοντας τις εργασίες μου μικρές και μεγάλες.
Το 1985 τοποθετήθηκα στην NAVILCO σαν σύνδεσμος του Π.Ν. με το USN. Απέναντι από το Ελληνικό γραφείο ήταν το Τουρκικό με επικεφαλής έναν αντιπλοίαρχο του ΤΝ. Με τον εξαίρετο αυτόν άνθρωπο περάσαμε ενδιαφέρουσες καταστάσεις σε κρίσιμες στιγμές και είχαμε μακρές συζητήσεις για διάφορα θέματα. Ο Αντιπλοίαρχος είχε πολλά προσόντα, ένα από αυτά ήταν ότι ήταν οπαδός της στρατηγικής σκέψης του B.H.L.H. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό περάσαμε πολλές ώρες μαζί στην διάρκεια των 2 ½ ετών που εργαζόμαστε στο ίδιο κτήριο κουβεντιάζοντας για τον μεγαλύτερο σύγχρονο στρατηγικό μυαλό του 20ου αιώνα. Εκεί αρχικά κατάλαβα ότι οι ΤΕΔ είχαν ασπαστεί τις στρατηγικές προσεγγίσεις του B.H.L.H. τις οποίες και εφαρμόζουν συστηματικά εδώ και 30 χρόνια.
Η παθιασμένη πίστη του B.H.L.H. στον πόλεμο ως περιορισμένο μέσο πολιτικής και, επομένως, η αντίθεσή του στον ολοκληρωτικό πόλεμο και το δόγμα της άνευ όρων παράδοσης, επηρέασαν βαθιά, ίσως και παραμόρφωσαν τη στάση του έναντι της συμμαχικής ηγεσίας στον Β’ΠΠ
Ο B.H.L.H. πίστευε βαθειά ότι ένας πόλεμος μπορεί να κερδηθεί χωρίς να χυθεί ιδιαίτερα πολύ αίμα με έξυπνη στρατηγική χρήση των τελευταίων επιτευγμάτων της τεχνολογίας, μηχανοκίνητων μέσων και Α/Φ, με εφαρμογή της κίνησης που αποκαλούσε “έμμεση προσέγγιση – indirect approach” και του ψυχολογικού πολέμου.
Οι γερμανική στρατιωτική ηγεσία, μετέφρασε όλα τα γραπτά κείμενα του B.H.L.H. τα εισήγαγε για διδασκαλία σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές και Ακαδημίες Πολέμου και τα εφάρμοσε στα πεδία των μαχών φθάνοντας στην Μάγχη σε 10 ημέρες με ελάχιστες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και μέσων.
Η τουρκική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζει τις αρχές της στρατηγικής σκέψης του B.H.L.H. έναντι της Ελλάδος με μεγάλη επιτυχία ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στην χώρα μας και την ηγεσία της, διατηρώντας πάντοτε την πρωτοβουλία των κινήσεων εξαντλώντας τους όποιους οικονομικούς πόρους ακόμη αυτή διαθέτει και δυναμιτίζοντας το Ηθικό των ΕΕΔ….
Η μόνη ημέτερη στρατηγική κίνηση που μπορεί να συγκριθεί με τις πολλές της Τουρκίας είναι η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Η μοναδική στιγμή που η Τουρκία βρέθηκε εκτός ισορροπίας και ταρακουνήθηκε..!
Ίσως η Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη της Στρατηγικής Σκέψης σε όλα τα επίπεδα υπό την σκιά των σημερινών απειλών και των τεχνολογικών εξελίξεων.
Η επόμενη στρατηγική κίνηση μας θα πρέπει να είναι:

  1. η επαναπροκήρυξη των αδιάθετων οικοπέδων νότια της Κρήτης
  2. ο καθορισμός οικοπέδων εντός της Ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης και νότια ΝΑ των νήσων Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου, Καστελορίζου και η εκτέλεση σεισμικών ερευνών σε αυτά
  3. η επέκταση των ΧΥ σε όλη την ηπειρωτική χώρα από 6 σε 12νμ.

Με τις ανωτέρω κινήσεις ακυρώνονται πολλές τραυματικές καταστάσεις και η χώρα αρχίζει να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία στην σκακιέρα των στρατηγικών κινήσεων!

*Liddell Hart, Basil Henry. Αξιωματικός του βρετανικού στρατού, μετά το 1918 δημοσιογράφος και στρατιωτικός ιστορικός. Γεννήθηκε το 1895 στο Παρίσι και πέθανε στις 1970 στο Medmenham της Μεγάλης Βρετανίας.

Ιωάννης Κ. Γεωργιάδης 2020