Ο έλεγχος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα: Παρεμβάσεις διατροφής, ιατρικής ή σωματικής δραστηριότητας;

Μια ακόμη εκδήλωση που έγινε στον πολυχώρο του «Μουσείου Τσιτσάνη» και διοργάνωση η Λέσχη Προβληματισμού Τρικάλων πρόσφερε γνώσεις, αλλά και σκέψεις για… προβληματισμό στους τρικαλινούς!

Το θέμα ήταν: Ο έλεγχος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα: παρεμβάσεις διατροφής, ιατρικής ή σωματικής δραστηριότητας;

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κάποιων απαντήσεων, η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού  κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και συμπολίτες στην εκδήλωση την οποία πλαισίωσαν τρεις Έλληνες επιστήμονες με έντονη διεθνή παρουσία: Ο λόγος για τους:

Δρ Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αν Καθηγητής, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δρ Στυλιανός Τίγκας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δρ Γιάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας




Επί της ουσίας αυτό που αναλύθηκε από τους ομιλητές ήταν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Τα πιο βασικά ήταν τα εξής:

Το κόστος της παχυσαρκίας που επιβαρύνει το Ελληνικό σύστημα υγείας στo διάστημα 2017-2025, θα ανέλθει στα περίπου 17 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται τα εκατομμύρια των χαμένων εργατοωρών και, φυσικά, το κοινωνικό κόστος, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Μπορεί η χώρα μας να αντέξει αυτή την άσκοπη αιμορραγία; Εκεί έγινε μια ανοιχτή συζήτηση με τους τρεις επιστήμονες να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις.

Το βιογραφικό των ομιλητών

Οι τρεις ομιλητές έχουν πλούσια γνώση σε θέματα που αναλύθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση. Αναλυτικά:

Δρ Οδυσσέας Ανδρούτσος

Αναπληρωτής Καθηγητής «Διαιτολογίας και Σχεδιασμού Διαιτολογίου για Παθολογικές Καταστάσεις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρονίων νοσημάτων. Το έργο του έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, ενώ είναι εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ειδικών για την Παχυσαρκία (EFAD) και της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας.

Δρ Γιάννης Κουτεντάκης

Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhapmton της Μ. Βρετανίας. Υπήρξε αθλητής και εθνικός προπονητής κωπηλασίας σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία με συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανθρώπινη απόδοση και υγεία, ενώ το έργο του έχει υιοθετηθεί από Διεθνείς οργανισμούς και έχει αναφερθεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία πάνω από 12.000 φορές.

Δρ Στυλιανός Κ. Τίγκας

Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.  Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την ιατρική και ακαδημαική του εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου εργάσθηκε επί σειρά ετών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μελέτη του σακχαρώδη διαβήτη και του μεταβολισμού στον άνθρωπο καθώς και η κλινική έρευνα στην ενδοκρινολογία.