Οι «Λάζαροι» των ΑΕΙ

Από τους 317.374 «αιωνίους» φοιτητές, οι 22.271 εμφανίστηκαν στις εξεταστικές για να πάρουν πτυχίο.

Μόλις το 7% των «αιωνίων» φοιτητών που οδεύουν προς διαγραφή τον προσεχή Σεπτέμβριο έχει ενδιαφερθεί για τις σπουδές του μέσα στην προθεσμία που έχει δοθεί. Όπως παρουσιάζει η «Κ», από τους συνολικά 317.374 «αιωνίους» προς διαγραφή, στις εξετάσεις του 2023 και του 2024 συμμετείχαν 22.271 και άρα έχουν πιθανότητες να πάρουν μία δεύτερη ευκαιρία. Αντίθετα, οι 295.103 θα διαγραφούν. Συνέχεια άρθρου “Οι «Λάζαροι» των ΑΕΙ”

Μήπως είναι πολύ αργά για να μπει στην κούρσα η Ε.Ε.;

Μπορεί το σχέδιο των 200 δισ., που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, να βάλει την Ευρώπη στον χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης; Το κόστος που μειώνεται, το ενεργειακό πλεονέκτημα και το brain drain
Η κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη μόλις ξεκίνησε, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, στην Παγκόσμια Διάσκεψη Δράσης, εγκαινιάζοντας την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία InvestAI, βάσει της οποίας εντός της επόμενης πενταετίας θα επενδυθούν 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη. Συνέχεια άρθρου “Μήπως είναι πολύ αργά για να μπει στην κούρσα η Ε.Ε.;”

Σκουπίδια στον ελληνικό βυθό σε βάθος 5.112 μέτρων

Σκουπίδια στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, στο φρέαρ των Οινουσσών, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Οι ειδικοί –ανάμεσα στους οποίους και Έλληνες– κατέγραψαν στον βυθό, σε βάθος 5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια του καφέ, πλαστικές σακούλες, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα απορρίμματα. Μάλιστα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πυκνότητα σκουπιδιών που έχει βρεθεί σε βάθη μεγαλύτερα των 2 χιλιομέτρων παγκοσμίως. Συνέχεια άρθρου “Σκουπίδια στον ελληνικό βυθό σε βάθος 5.112 μέτρων”

Συνέντευξη Κυριάκου Πιερρακάκη

Συνέντευξη Κυριάκου Πιερρακάκη στην «Κ»: Στην πρώτη επιλογή περνούν 8 στους 10 από τα Πρότυπα Σχολεία.
Ο πλουραλισμός στην εκπαίδευση, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος του διευθυντή.

Προβάδισμα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εμφανίζονται να έχουν οι απόφοιτοι των Προτύπων Σχολείων. Συνέχεια άρθρου “Συνέντευξη Κυριάκου Πιερρακάκη”

Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Δεν εξηγείται διαφορετικά. Κάποιος μας καταράστηκε να τσακωνόμαστε για όλα. Οι Αθηναίοι με τους Σπαρτιάτες. Τον Κολοκοτρώνη τον βάλαμε φυλακή. Τον Καποδίστρια τον φάγαμε μπροστά στην εκκλησία, χάσαμε πολλά χρόνια και πολλά εκατομμύρια για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Τώρα τσακωνόμαστε γιατί ένα κοινωφελές ίδρυμα θέλει να βοηθήσει σε έναν τομέα που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα: την Παιδεία. Συνέχεια άρθρου “Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία”

Η Ιστορία της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας

Η εισαγωγή και ανάπτυξη του αεροπορικού όπλου στην Ελλάδα

Η εισαγωγή του αεροπορικού όπλου στην Ελ­λάδα συνδέεται με μια νέα ανανεωτική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους μετά το 1900 που θα οδηγήσει και στους νικηφόρους αγώνες των Βαλκανικών Πολέμων. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδος (Στρατιωτική και Ναυτική Αεροπορία) θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά την διάρ­κεια των πολεμικών προσπαθειών μέχρι και την Μικρασιατική Εκστρατεία.
Συνέχεια άρθρου “Η Ιστορία της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας”

Τα video της ΤΛΠ στο YouTube

Στο κανάλι της ΤΛΠ στο YouTube θα βρείτε τα παρακάτω βίντεο από δραστηριότητες της λέσχης

“Η Πανδημία ως Μάθημα – Προοπτικές για ένα ασφαλέστερο Σύστημα Υγείας”   1:08:33

Η Πανδημία ως Μάθημα – Προοπτικές για ένα ασφαλέστερο Σύστημα Υγείας   2:02:51

“Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων”   0:48:37

Συνέδριο “Daniel. Η Θεσσαλία μετά…” 2η ημέρα    3:26:40

Συνέδριο “Daniel. Η Θεσσαλία μετά…” 1η ημέρα    2:11:14

Συνέδριο “Daniel. Η Θεσσαλία μετά…” Trailer    0:01:59

“Ο ενεργειακός πλούτος της Ελλάδας – Παρούσα κατάσταση – Προοπτικές”   2:08:43

“Η Ενεργειακή Κρίση – Παρούσα κατάσταση – Προοπτικές εξόδου”   2:27:06

“Η Επίδραση της Μουσικής στην Ποιότητα Ζωής”   1:33:15

 

NewsLetter Ιανουαρίου 2025

Περιεχόμενα

Γράμμα από τον Πρόεδρο
Γράμμα από την Γ. Γραμματέα

Επόμενες Δράσεις
   Το Συνέδριο για την Άμυνα
   Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
   Ετήσια Γενική Συνέλευση – Κοπή πίτας Συνέχεια άρθρου “NewsLetter Ιανουαρίου 2025”

Η διπλωματική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους

Πηγή: Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου

Η πρώτη αναγνώριση και το ρωσικό “Σχέδιο των Τριών Τμημάτων”

Ήδη από τα τέλη του 1822 είχε γίνει φανερό ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία αδυνατούσε να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση. Ο κυβερνήτης της βρετανικής φρεγάτας Cambrian Χάμιλτον δήλωσε στον Ανδρέα Μιαούλη ότι οι Υδραίοι είχαν το δικαίωμα νηοψίας επί βρετανικών πλοίων (Μιαούλης, Αντ. (1833), Συνοπτική Ιστορία των υπέρ της ελευθερίας της αναγεννηθείσης Ελλάδος γενομένων ναυμαχιών, Ναύπλιο, σελ 35). Συνέχεια άρθρου “Η διπλωματική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους”

Δεν θα αγοράζουμε μόνο από το ράφι

Νίκος Δένδιας στην «Κ»: Δεν θα αγοράζουμε μόνο από το ράφι
Πως θα φτιάξουμε την εγχώρια παραγωγή
Καλά τα F-35 αλλά χρειαζόμαστε μεταγωγικά
Θητεία με φινλανδικό μοντέλο

«Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα ακολουθήσουμε κατ’ αρχάς, προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες, το φινλανδικό μοντέλο, που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον», λέει ο Νίκος Δένδιας στον Βασίλη Νέδο. Συνέχεια άρθρου “Δεν θα αγοράζουμε μόνο από το ράφι”