Οι προκλήσεις που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και το πώς έρχεται να αλλάξει τη ζωή μας, αλλά και πώς οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει στην καθημερινότητά μας είναι ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο της άκρως ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού.
Η εκδήλωση έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου «Τσιτσάνη» με ομιλητές την Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρο του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπο της χώρας στην ΕΕ – πρ. Υπουργό και τον Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων MIT Media Lab.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε, μεταξύ των άλλων ότι «η περίοδος από τις αρχές του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται ως η εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μετά τη σύντομη 3η Βιομηχανική Επανάσταση (δεκαετία ’70 – τέλος 20ου αιώνα), η επόμενη περίοδος χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της τεχνολογίας της πληροφορικής, με κύρια χαρακτηριστικά τη χρήση υπολογιστών μεγάλης ισχύος σε κάθε τομέα της ζωής, την κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής και χρήσης δεδομένων (μεγάλα δεδομένα), την κυριαρχία του ελέγχου και της χρήσης της πληροφορίας, την τριδιάστατη εκτύπωση, τη διασυνδεσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη».
Όπως σημειώθηκε «σήμερα, μεγάλο μέρος των επενδύσεων από γίγαντες της πληροφορικής όπως η Google, κατευθύνονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Οι εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης αφορούν βασικούς τομείς όπως η διακυβέρνηση, η οικονομία, η φύση και η οργάνωση της εργασίας, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, κ.λπ.
Αυτές βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, με μεγάλες δυνατότητες για όλο και περισσότερες εφαρμογές και υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά και ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της πληροφορίας και την προσαρμογή των ατόμων και των κοινωνιών στις απαιτήσεις που προκύπτουν. Ήδη, οι εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή θεωρούνται ως δεδομένες, με τα κοινωνικά δίκτυα, τη χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία και την επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους φορείς να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Τρικκαίων.